A szakértői vélemény

A kirendelt igazságügyi szakértőt megjelenési és véleményadási kötelezettség terheli. A szakértői véleményadás kétféleképpen történhet, szóban, illetve a gyakorlatban elterjedtebb írásbeli formában. 

A szakvélemény tartama

A szakvélemény tartalmazza a vizsgálat tárgyát, a vizsgálati eljárásokra, eszközökre, valamint annak tárgyában bekövetkezett változásokra vonatkozó részletes adatokat, a módszer rövid ismertetését, a szakmai megállapítások összefoglalását, valamint az azokból levont következtetéseket jelezve e következtetések bizonyosságát vagy valószínűségi fokát. A szakértőnek a vélemény megalkotása során figyelemmel kell lennie és értékelnie kell az ügyben már korábban lefolytatott vizsgálat adatait, megállapításait. A szakértő az általa készített szakvélemény tartalmával összefüggésben nem utasítható, azaz annak a szakmai tapasztalatán alapuló, független álláspontját kell képviselnie. A szakértőhöz az általa készített szakvéleménnyel kapcsolatban annak előterjesztése után a felek kérdéseket intézhetnek.

Amennyiben a szakértői vélemény nem világos, hiányos, önmagával vagy más szakértő véleményével, esetleg a bizonyított tényekkel ellentétes vagy helyességéhez egyéb megalapozott kétség fér, a szakértőt az eljáró hatóság vagy bíróság szakvéleményének kiegészítésére, magyarázatára szólítja fel. Az ügyben más szakértő kirendelése csak valamely fél indítványára kerülhet sor.

A szakértői vélemény alakisága

Az igazságügyi szakértő az általa készített írásbeli szakvéleményt aláírni, lebélyegezni, valamint azon köteles nyilvántartási számát feltüntetni. Az igazságügyi szakértői bélyegző lenyomatának az igazságügyi szakértő nevét, szakterületét és nyilvántartási számát kell tartalmaznia, azzal a kitétellel, hogy azon az állami címer nem szerepelhet.

Ha az eljárás során felmerült szakkérdésben igénybe vehető igazságügyi intézmény vagy igazságügy szakértő nincs, a szakvélemény megalkotására megfelelő szakértelemmel rendelkező más természetes személyt vagy intézményt (eseti szakértőt) is igénybe lehet venni.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

4 Responses to A szakértői vélemény

 1. Varga Katalin szerint:

  Szabályos-e az a szakértői vélemény melyet a szakértő nem bélyegzett le a saját bélyegzőjével , és nem tüntette fel a szakterületét. A véleményt egy Kft bélyegezte le aki nem szerepel a szakértői névjegyzékben.
  A gázfogyasztásmérő bevizsgálásához milyen szakértői végzettség szükséges ?

 2. Visszajelzés: Orvosszakértői tevékenység | Igazságügyi szakértő

 3. Horváth Ferenc szerint:

  Kérdésem lenne a következő:
  a szakértőnek hitelt érdemlően kell e bizonyítani amit mond, itt gondolok a fénykép
  mellékletekre.
  Kell e rögzítenie, minden olyan állítását, amit a szakértő bizonyításnak szán?
  Figyelembe kell-e vennie egy mérőeszköznek a 10 év alatti elhasználódását,
  kopást?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük