Gazdasági társaság igazságügyi szakértői névjegyzékbe történő felvétele

Gazdasági társaságként igazságügyi szakértői tevékenység kizárólag a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (Gt.) által meghatározott gazdasági társasági formában, azaz  közkereseti társaságként (kkt.), betéti társaságként (bt.), korlátolt felelősségű társaságként (kft.) és részvénytársaságként (rt.)végezhető.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által vezetett igazságügyi szakértői névjegyzékbe való felvétel feltételeit és a névjegyzékbe vételi eljárás szabályait az igazságügyi szakértői tevékenységről szóló 2005. évi XLVII. törvény (a továbbiakban: Szaktv.) tartalmazza. Az igazságügyi szakértői névjegyzékkel kapcsolatos eljárásra a Szaktv. mellett alkalmazni kell a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.) rendelkezéseit is.

A Szaktv. vonatkozó rendelkezései alapján igazságügyi szakértői tevékenységet az a cégjegyzékbe bejegyzett gazdasági társaság végezhet, amelyet az igazságügyi és rendészeti miniszter – a társaság kérelmére – felvett a névjegyzékbe. A névjegyzékbe történő felvétel cégbírósági bejegyzésen kívüli további feltétele, hogy a társaság tagként vagy alkalmazottként rendelkezzen olyan igazságügyi szakértői tevékenység folytatására feljogosított személlyel, akinek szakértői kamarai tagsága nem szünetel, vagy nincs felfüggesztve. A társaság igazságügyi szakértői tevékenységet kizárólag igazságügyi szakértő tagjai vagy munkavállalói szakterületén végezhet.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük