Munkában az igazságügyi szakértők

Az októberi vörösiszap tragédiát követően a Kolontáron, Devecseren és Somlóvásárhelyen elvégzett kárfelmérések és ingatlan értékbecslések eredményeit több mint száz károsult család nem fogadta el, így ők a magyar Igazságügyi Szakértői Kamara illetékes szakértőitől újabb értékbecslést kértek.

A Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara munkatársai tételes felmérést készítettek a károsult, helyreállíthatatlan ingatlanokról. A felmérés során nem piaci forgalmi értéken próbálták felbecsülni a lakóházakat és a melléképületeket, hanem azokat aprólékosan átvizsgálva igyekeztek meghatározni, hogy milyen értéket képviselhetett az ingatlan a katasztrófát megelőzően. A szakértői jelentés az alapja annak a kártérítési folyamatnak, amely során a bontásra ítélt ingatlanok tulajdonosai az egyéni értékbecslés alapján értékarányos kártérítést, vagy cserelakást kaphatnak egy újonnan épülő lakóparkban, esetleg egy másik településen. Sok tulajdonos vitatja szakértők által meghatározott értéket, mivel szerintük ez a becsült érték nem felel meg az elpusztult ingatlanuk által biztosított lakhatási körülményeiknek és félnek, hogy a csereingatlan számukra visszalépést jelentene.

Néhányan a kamarai szakértők által elvégzett a második értékelést is elfogadhatatlannak tartották, ezért részükre a harmadik értékbecslés elkészítésére a Belügyminisztérium új, független szakértői csoportot jelölt ki. E szakértői csoport létrehozásával az eredeti értékbecslést el nem fogadó többi károsult számára a minisztérium ismételt, egyedi elbírálás alá eső kárfelmérést biztosít, melynek eredményéről 2010. december közepéig még nem értesült a közvélemény.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük