Adatvédelem a szakértői tevékenységben

Az igazságügyi szakértői tevékenység végzése, a szakvélemény készítése gyakran személyes adatok kezelésével jár együtt. Az ilyen esetekben a korábban már említett – a szakértői tevékenység főbb szabályait tartalmazó – jogszabályok mellett figyelembe kell venni a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény (a továbbiakban Avtv.) előírásait is.

Személyes adat

Az Avtv. meghatározása alapján személyes adat bármely meghatározott természetes személlyel kapcsolatba hozható adat és az abból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés (pl. írásminta, DNS). A törvény előírásai szerint személyes adat az érintett hozzájárulásával, vagy törvény elrendelése alapján kezelhető.

Az adatkezelések jogalapja

Az igazságügyi szakértő szakvéleményt hatóság kirendelése vagy megbízás alapján készít. A különféle eljárásokban történő hatósági kirendeléseket törvényi rendelkezések teszik lehetővé, így ezek az adatvédelmi biztos állásfoglalása szerint is az adatkezelésre történő felhatalmazást is jelentik.

A megbízás alapján végzett szakértői tevékenység esetében azonban az érintettek hozzájárulásának beszerzése elengedhetetlen.

A hozzájárulásnak az Avtv. alapján

  • önkéntesnek,
  • határozottnak és
  • tájékoztatáson alapulónak kell lennie.

A hozzájáruláshoz szükséges tájékoztatás során meg kell adni az adatkezelés célját, az adatkezelésre és feldolgozásra jogosultat és azokat, akik megismerhetik az adatokat. Az érintett – a vizsgálat alanya –a megfelelő tájékoztatás alapján eldöntheti, hogy az igazságügyi szakértői vizsgálathoz hozzájárul-e.

Tájékoztatás

Az Avtv. vonatkozó rendelkezései alapján az érintettet egyértelműen és részletesen tájékoztatni kell az adatai kezelésével kapcsolatos minden tényről, ezért a személyes adatai felhasználásával készített szakvéleményt is át kell neki adni.

Az igazságügyi szakértői tevékenység etikai kódexe alapján a szakértőtől elvárható, hogy a szakvélemény készítése során ne sértse az ügyben érdekelt egyik fél érdekeit sem. Ennek alapján a szakértői vélemények megismerése nem kizárólag az annak elkészítésére megbízást adó joga, hanem annak alanyai is megismerhetik a tartalmát.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük