Az igazságügyi szakértői működés

Az igazságügyi szakértő tevékenysége során szaktudása felhasználásával végzett vizsgálatai alapján készíti el szakvéleményét. A szakértő eljárása során vizsgálhat személyt, illetve tárgyat.

Tárgy vizsgálata

Az igazságügyi szakértő a vizsgálat céljára kapott tárgyat laboratóriumi körülmények között is megvizsgálhatja, abból szükség esetén mintát vehet. A szakértőnek a vizsgálatot lehetőség szerint a tárgy eredeti állapotát megőrizve, roncsolás mentesen, utólag rekonstruálható módon kell elvégeznie. Ha a vizsgálat során a tárgy várhatóan megváltozik vagy megsemmisül, annak egy részét eredeti állapotában úgy kell megőrizni, hogy az azonosság, illetve a származás megállapítható legyen. Amennyiben a tárgy egy részének eredeti állapotban történő megóvása nem lehetséges, a megváltozással, megsemmisüléssel járó vizsgálat megkezdése előtt a tárgy jellemző adatait jegyzőkönyvbe kell foglalni, arról szükség esetén fényképet vagy videofelvételt kell készíteni. A tárgy részleges vagy teljes megváltozásával vagy megsemmisülésével járó vizsgálat elvégzéséhez a kirendelő hatóság vagy megbízó előzetes írásbeli hozzájárulása szükséges.

Személy vizsgálata

Személy vizsgálatára akkor kerül sor, ha a kirendelő szerv az eljárás valamely résztvevőjét szakértői vizsgálaton vagy mintavételen való megjelenésre kötelezte. Ha a szakértő a vizsgálat alá vont személyt személyesen nem ismeri, köteles személyazonosságáról meggyőződni az annak igazolására alkalmas hatósági igazolvány segítségével. A vizsgálat megkezdésekor a szakértő köteles a vizsgálat alá vont személyt közérthető módon tájékoztatni:

  • a vizsgálat céljáról,
  • várható időtartamáról,
  • menetéről,
  • a vizsgálati eljárásokról, módszerekről, valamint
  • arról, hogy köteles-e magát a vizsgálatnak alávetni.

Ha a személy jogszabályi előírások alapján nem köteles a vizsgálatban való közreműködésre, a szakértő a fenti tájékoztatást követően írásbeli beleegyezését kell, hogy kérje a vizsgálat elvégzéséhez. Ha a vizsgálat alá vont személy beleegyezését megtagadja, erről a szakértőnek jegyzőkönyvet kell készítenie.

 

A szakértői vizsgálatok eredményét felhasználva készíti el az igazságügyi szakértő szakvéleményét.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Az igazságügyi szakértői működés bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük