Igazságügyi pszichológus szakértő

A napjainkban tapasztalt gyakorlat szerint a bíróságok és a nyomozó hatóságok mind szélesebb körben támaszkodnak a pszichológiai tudomány eredményeire, egyre gyakrabban igényelnek pszichológus szakértői véleményt. Az igazságügyi pszichológus szakértő szakvéleményét önállóan, igazságügyi orvos- és elmeszakértővel, vagy más szakemberrel együttműködve készíti el.

Pszichológus szakértő kirendelésére mind az eljárás nyomozati, mind bírói szakaszában sor kerülhet. Amennyiben a pszichológus szakértő az intézett kérdés megválaszolására nem illetékes, vagy a feltett kérdések nem válaszolhatók meg a pszichológia eszközeivel, ezt haladéktalanul közölnie kell az őt kirendelő hatósággal. A pszichológus szakértő köteles munkája során, valamint szakvéleménye kialakításakor korszerű pszichológiai módszerek alkalmazására. Követelmény továbbá, hogy a szakvélemény érthető nyelven kerüljön megfogalmazásra annak érdekében, hogy állásfoglalása egyértelmű legyen. Az igazságügyi pszichológus szakértői szakvéleménye lélektani tények feltárását, összefüggését tartalmazza azzal, hogy a kirendelő hatóság által feltett kérdésre választ kell adnia.

 Amennyiben büntető eljárásban kerül sor elmeállapot szakértői vizsgálatára, a felkért szakértők közül az egyiknek igazságügyi pszichiátria, a másiknak igazságügyi orvostan, vagy szintén igazságügyi pszichiátriai képesítéssel kell rendelkeznie. A pszichológus szakértő igazságügyi orvosszakértővel – szaktanácsadóként – az alábbi ügyekben működhet közre:

 • kóros elmeállapot megállapítása,
 • személyiségzavar feltárása,
 • intellektus meghatározása,
 • büntethetőséget, cselekvőképességet érintő eljárások.

 Elmeállapot orvosszakértői vizsgálatára polgári eljárásban is sor kerülhet, ebben az esetben a vizsgálatot végzőnek igazságügyi pszichiátria (igazságügyi elmeorvostan) képesítéssel kell rendelkeznie.

 A pszichológus önállóan, szakértőként alkothat véleményt

 • családjogi perekben,
 • gyermek- és fiatalkorú sérelmére elkövetett bűnügyekben,
 • kiskorú veszélyeztetése miatt folyó ügyekben.

 Az adott eljárás sikere érdekében fontos annak eldöntése, hogy a feltett kérdés pszichológus szakértő vagy elmeorvos szakértő kompetenciájába tartozik.

 

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

6 Responses to Igazságügyi pszichológus szakértő

 1. Barna Monika szerint:

  Tisztelt Valaki,
  Egesz Magyarorszagon nem talalok olyan ugyvedet, pszichologust vagy barki hozzaerto szakembert aki segitene nekem es ez eleg elkeserito. Az ugyem komplikalt de nem hinnem hogy nincs egyetlen ember Magyarorszagon, aki ertene hozza. Barmelyik honlapra feltettem tortenetemet egy ugyved sem irt vissza. Orulnek ha lenne csak egy valaki aki tanacsot tudna adni. A ferjem egy pszichiatraia korkeppel lett diagnosztizalva „delusional disorder jealosy type”a magyar pszichologiaban nem talaltam megfelelot mivel 3 eve Londonban elunk a kezelese es minden orvosi papirja ott van, egy idoben veszelyes is volt ram nezve de en folyamatosan vedtem ot es hittem a gyogyulasaban, tamogattam. Most valni keszul tolem egy rogeszme, paranoid feltekenyseg miatt, gusztustalan allitasokat alkotott es az eletemet kodkent, logikus rendszerkent atirta kb. 3 eves koromtol ami az elmebetegsegenek a tunete, en viszont kiszamithatatlan mentalis allapota miatt nem szeretnem engedelyezni hogy a gyerekeket felugyelet nelkul lathassa. A ferjem rendkivul okos, intelligens es megtanulta nem mutatni a betegseget szerinte csak elhidegult a hazassagunk all a kereseti leveleben, a csaladja pedig nagyjabol azt gondolja en talaltam ki az egeszet, pedig a poklok poklok eltem at vele, birosag, ugyved elott nem mondja a nem normalis kepzelgeseit viszont van papirom es bizonyitekom a diagnozisarol es birosag, ugyved kerheti az angliai kor kepet. Jelenleg amig magyarorszagra jottem a gyermekeimmel egyutt, feladta a berelt lakasunkat, eladta a butorainkat es 22 dobozba bepakolta a 3 evi eletemet a tudtom nelkul, es elkuldte Magyarorszagra teljesen ellehetetlinetette a kinti eletem folytatatasat mivel otthon voltam kiskoru gyermekeinkkel, en tudom hogy a gyogyszere (skizofrenia egyik csoportjara szedte) abbahagyasanak a kovetkezmenye de a ferjem mindent megtesz hogy senki ne lasson semmit a betegsegebol egyebkent ez is ennek az undorito elmebetegsegnek tunete ezzel a betegseggel „they can be highly functioning in other area of life like jobs.” Egy nyugodt, ertelmes, oltonyos uriember es majdnem kinevettek a birosagon amikor en allitottam hogy beteg. A legrosszabb hogy anyosom tette be a rogeszmejenek az alapjat a fulebe. Egyebkent egy nem drogos, nem iszakos, nem dohanyzo, normalis boldog csalad voltunk majdnem 10 evig eltunk Floridaban de a ferjem csak halmozta az adossagokat es valoszinu az anyagi nyomas inditotta el nala egy pszichozist amihez legkozelebbi forditaskent a skizoaffektiv elmezavart talalam meg a betegseget de nem igazan fedi a valodi angol diagnozisat. Valoperes ugyvedre van szuksegem surgosen aki foglalkozik becsuletsertesei, ragalmazasi ugyekkel, ert eu jogszabalyokhoz es egyben van kapcsolata igazsagugyi orvosi szakertokkel. Hat orulnek ha letezne csak egyetlen egy ember Magyarorszagon aki nem megijedne hanem segiteni nekem. Minden tanacsot nagyon ertekelnek. Koszonottel

  • Molnár Ibolya szerint:

   Kedves Barna Mónika!

   Azt ajánlom, hogy szabaduljon meg a férjétől, de sürgősen, váljon el tőle, szakadjon el lélekben is,
   és próbáljon minél jobban eltávolodni tőle.
   Ilyen embert nem szabad szeretni, mert ez hasonlatos az öngyilkossághoz…ráadásul Ön édesanya is…a végén odajut, hogy magára fogják majd, hogy beteg és nem a férje a beteg. Az is lehet, hogy egyikük sem beteg, csak egymást megbetegítik.

   Nem hiszem, hogy nem talál itthon, Magyarországon válóperes ügyvédet, és talál orvosszakértőt is, annyi weblap van. Üsse be a Google keresőbe.

   Sajnos nekem ilyen volt férjem volt és mindenütt elmondott mindenféle kurvának és még a gyerekemet is elvette 5 éves korában, mert az APRÓ klán ügynöke volt. Ok nélkül, miután becsapott, szűz lányként átvert, hazudott, megalázott, a szüleimet zaklatta a válás után…én azonnal beadtam a válást, mégsem tudtam lerázni a nyakamról, még a szeretője is engem zaklatott engedély nélkül a munkahelyemen.
   Már a felnőtt fiam kapcsolatát is szét akarta szedni, ráfogta a kislányra, hogy olyan, mint az ő második felesége, akitől szintén el akarta venni a gyereket.
   Ha Ön nem figyel oda, rá fog menni az élete…és az is lehet, hogy a volt párja talál olyan bolond nőt, aki elviseli a szeszélyeit….elsősorban magának kell erősnek lenni és kilépni a kapcsolatból, nem is értem, hogy miért nem lép ki és miért nem válik??? Ez már olyasmi, mintha belebetegedett volna lelkileg abba, hogy elszakad a férjétől. Ha ez így van, akkor bizony sürgősen kérjen pszichológustól segítséget, mert rá fog menni az egész élete és a gyerekeit is magával rántja.
   A JOGI FÓRUMON talál ügyvédet, van bőven, csak győzze őket fizetni és elviselni a nagyképűségüket.
   Vigyázzon magára és a gyerekeire….és sürgősen váljon el és felejtse el ezt a férfit…bele kell abba is gondolnia, hogy van, amikor megöli az ilyen férfi a feleségét vagy a gyerekeit…tehát menekülni kell és szükség esetén értelmes, normális, empátiával rendelkező pszichológust keresni, aki átsegíti a válás nehézségein.

 2. Kocsis István szerint:

  Szembe mertem szállni a közigazgatás korrupt disznóságaival, ezért az adófizetők pénzén pszichológus szakértőkkel tetetik tönkre a családom életét.
  Teljesen tehetetlenek és védtelenek vagyunk.
  Kihez fordulhatunk segítségért?
  Tel: 06 74 407278, 06 70 2981776
  SOS

  • Molnár Ibolya szerint:

   Kedves Kocsis István,

   ne csodálkozzon, mert Magyarországon nem volt rendszerváltás, ugyanazok a kommunista ügynökök vannak hatalomban, mint 30-35 évvel ezelőtt.
   Keressen ügyvédet, olyat, aki egészségügyi problémákkal is foglalkozik, vagy indítson pert az ellen, aki támadja.
   A legritkább esetben fordul elő, hogy a pszichológus megbízható, megértő és nem szolgáltatja ki az ügyfelet…sajnos sokan kétkulacsos játszmát játszanak és két oldalról fizetik őket. A JOGI FÓRUMON talál ügyvédet, keressen sürgősen, mert aztán eljuttatják egy rosszabb állapotba vagy hajléktalanná is tehetik. Ne hagyja magát és a családját, a pszichológus nem védi meg, inkább letaszítja a mélybe!! Kevés az olyan szakember Magyarországon, aki méltó a pszichológusi, pszichiáteri elnevezésre….olvasson egy kis irodalmat, ajánlom Yrvin D. Yalom Stanfordi pszichiáter anyagait vagy Feldmár András anyagait…..e két ember valóban érti az emberi lelket és nem gúnyol ki senkit…Ne hagyja magát, mert Orbán rendszere rendkívül korrupt és ha kell, ezek 5 Ft-ért is ölnek..egyébként pedig a közigazgatás a legrosszabb hely, ott muszáj a politikai széljáráshoz alkalmazkodni, különben kicsinálják. ORBÁN ÉS GYURCSÁNY is itt maradt nekünk a több évtizeddel korábbi KISZ-es életükből, egyikre sincs már a társadalomnak rég szüksége.
   Tehát ügyvéd és pereljen, szükség esetén kérjen olyan segítséget, amire eddig nem is gondolt, jelentse fel őket, mert tönkre tehetik!

 3. Oláhné Paszternák Ildikó szerint:

  Tisztelt Orvosszakértő!

  Az én kérésem az alábbi lenne: A férjem jelenleg 45% van leszázalékolva,6 hónapja adtuk be az állapotrosszabbodásnak felülvizsgálatára a kérelmet,ugyanis a homlokagylebenyében több kis ér károsodása (2005-ben állapították meg) van és ebből lett agysorvadása. A 7 oldalas kórrajz kivonaton kívül szükséges lenne e orvosszakértői szakvéleményre ,hogy biztosan ne kelljen II fokra ill. bíróságra mennünk a későbbiekben,ha az I.fokon számunkra kedvezőtlen döntés születne.Köszönöm ha megtisztel válaszával !

  • Molnár Ibolya szerint:

   Kedves Ildikó,

   ha beadták az állapotrosszabbodás miatti kérelmet, akkor legalább MRI vagy PET felvétel alapján kell, hogy friss orvosi vélemény legyen.
   2005-ben kiállított szakvéleménnyel semmiképpen ne induljanak el állapotrosszabbodás ügyében…friss lelet kell, és ilyen esetben mindenképpen a fej képalkotó eszközös vizsgálata szükséges, amelyet neurológus orvos kiértékel majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük