Igazságügyi pszichológus szakértő

A napjainkban tapasztalt gyakorlat szerint a bíróságok és a nyomozó hatóságok mind szélesebb körben támaszkodnak a pszichológiai tudomány eredményeire, egyre gyakrabban igényelnek pszichológus szakértői véleményt. Az igazságügyi pszichológus szakértő szakvéleményét önállóan, igazságügyi orvos- és elmeszakértővel, vagy más szakemberrel együttműködve készíti el.

Pszichológus szakértő kirendelésére mind az eljárás nyomozati, mind bírói szakaszában sor kerülhet. Amennyiben a pszichológus szakértő az intézett kérdés megválaszolására nem illetékes, vagy a feltett kérdések nem válaszolhatók meg a pszichológia eszközeivel, ezt haladéktalanul közölnie kell az őt kirendelő hatósággal. A pszichológus szakértő köteles munkája során, valamint szakvéleménye kialakításakor korszerű pszichológiai módszerek alkalmazására. Követelmény továbbá, hogy a szakvélemény érthető nyelven kerüljön megfogalmazásra annak érdekében, hogy állásfoglalása egyértelmű legyen. Az igazságügyi pszichológus szakértői szakvéleménye lélektani tények feltárását, összefüggését tartalmazza azzal, hogy a kirendelő hatóság által feltett kérdésre választ kell adnia.

 Amennyiben büntető eljárásban kerül sor elmeállapot szakértői vizsgálatára, a felkért szakértők közül az egyiknek igazságügyi pszichiátria, a másiknak igazságügyi orvostan, vagy szintén igazságügyi pszichiátriai képesítéssel kell rendelkeznie. A pszichológus szakértő igazságügyi orvosszakértővel – szaktanácsadóként – az alábbi ügyekben működhet közre:

  • kóros elmeállapot megállapítása,
  • személyiségzavar feltárása,
  • intellektus meghatározása,
  • büntethetőséget, cselekvőképességet érintő eljárások.

 Elmeállapot orvosszakértői vizsgálatára polgári eljárásban is sor kerülhet, ebben az esetben a vizsgálatot végzőnek igazságügyi pszichiátria (igazságügyi elmeorvostan) képesítéssel kell rendelkeznie.

 A pszichológus önállóan, szakértőként alkothat véleményt

  • családjogi perekben,
  • gyermek- és fiatalkorú sérelmére elkövetett bűnügyekben,
  • kiskorú veszélyeztetése miatt folyó ügyekben.

 Az adott eljárás sikere érdekében fontos annak eldöntése, hogy a feltett kérdés pszichológus szakértő vagy elmeorvos szakértő kompetenciájába tartozik.

 

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Igazságügyi pszichológus szakértő bejegyzéshez 6 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük