Orvosszakértői tevékenység

Cikkünkben az orvostudomány egy különleges ágát, az igazságügyi orvostant mutatjuk be. Az igazságügyi orvostan az általános orvosi ismereteken felül szorosan kapcsolódik a patológiához, részben pedig jogtudományhoz, ezért az igazságügyi orvosszakértői hivatás megköveteli a sokrétű tájékozottságot.

Az orvosszakértő feladata a büntető, illetve polgári peres eljárásban orvosi szakkérdések eldöntése, a speciális ismeretet igénylő kérdések megválaszolása szakvélemény formájában. A szakvélemény kialakítása érdekében az orvosszakértő vizsgálatot végez, mely akár hatósági kirendelésre, akár valamely érintett fél kérelmére történhet.

A vizsgálat leggyakrabban szemle alapján történik, melyet a helyszíni vizsgálat kivételével olyan helyiségben kell lefolytatni, melyben biztosított

  • a vizsgált személlyel a konzultáció,
  • a vizsgálathoz szükséges tárgyi eszközök és azok szakszerű tárolása,
  • fektetésre alkalmas vizsgálóágy,
  • kézmosási, fertőtlenítési lehetőség,
  • elkülönített váró,
  • mellékhelyiség.

Helyszíni vizsgálatnak minősül a vizsgált személy lakóhelyén vagy tartózkodási helyén, a baleset helyszínén, a büntetés-végrehajtási intézetben, a javítóintézetben, a rendőrség épületében és a bíróság tárgyalótermében végzett vizsgálat.

A vizsgálat leggyakrabban sérülések, betegségek, egészségi állapot, alkoholos befolyásoltság megállapítása esetleg munka- vagy keresőképesség véleményezése céljából történik. Az orvosi vizsgálat alkalmával észlelt jelenségeket jegyzőkönyvben rögzíteni kell, melynek elnevezése látlelet vagy bizonyítvány. Előbbit sérülésekről, utóbbit többnyire általános egészségi állapot, gyógykezeléssel kapcsolatos adatok igazolására állítják ki.

Gyakran az érintett vizsgálata nélkül, iratok alapján történik a véleményadás, ilyenkor a hatóság előzőleg beszerzett látleletek, kórlapok, egyéb releváns orvosi dokumentumok alapján kér véleményt a sérülés, egészségi állapot vonatkozásában.

 

Fontos, hogy az orvosszakértői vélemény készítése során az eljáró szakértőnek biztosítania kell az egészségügyi dokumentációnak az egészségügyi adatokra vonatkozó szabályok szerinti tárolását és kezelését.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

1 Responses to Orvosszakértői tevékenység

  1. Visszajelzés: Orvosi felelősség | Kártérítés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük