Az ittasság formái – kóros ittasság

E heti bejegyzésünkben a szokványos részegségtől minőségileg különböző kóros ittasság igazságügyi szakértő (elmeorvos) általi megállapításával és annak következményeivel foglalkozunk.

Kóros ittasság

A kóros ittasság az elmeműködés olyan, időleges jellegű tudatzavarral járó kóros állapota, amely minőségileg különbözik a szokványos részegségtől és gyakorlatilag átmeneti pszichotikus (elmebetegségi) állapotnak tekinthető. Általánosan jellemző, hogy – a szokványos részegséggel ellenkezőleg- a tudatzavar igen gyorsan és nagy mértékben következik be. Az egyes testi és lelki működések változása eltérhet attól, amely a szokványos részegségnél jellemző.

A kóros ittasság tudatzavar, melynek tünetei:

  • a kapcsolatteremtés súlyos megnehezülése vagy hiánya,
  • az érzékcsalódások
  • a magatartás korábbi viselkedéstől való jelentős eltérése,
  • a hirtelen, heves, megokolatlan és túlméretezett indulatkitörés,
  • emlékezetzavar.

A kóros ittasság megállapítása a beszámíthatóságot kizárja.

Abortív kóros ittasság

Az abortív (csökevényes) kóros ittasság megállapítható, ha a kóros ittasság tünetei közül csak egyesek észlelhetők, vagy a tünetek mind megtalálhatók, de nem fejlődtek ki teljesen.

Abortív kóros ittasság véleményezése esetén a beszámíthatóság korlátozott, többnyire súlyos fokban.

Az ittasság elmeorvos-szakértői értékeléséhez a tapasztalatok szerint a személyes vizsgálat általában nem elégséges. Az ittasság lefolyását, többnyire a tanúvallomások alapján kell a szakértőnek rekonstruálnia. Tanúvallomások hiányában a cselekmény jellege nyújthat támpontot az igazságügyi szakértőnek a tudatzavar megállapításánál.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük