Fegyverek és lőszerek szakértői vizsgálata

Az igazságügyi szakértés egy különleges típusa a kriminalisztikai szakértői területhez tartozó fegyver és lőszer szakértés.

A fegyverek és lőszerek szakértői vizsgálatát akkor kell elrendelni, ha a szakkérdés az alábbi esetek valamelyikének megállapítására irányul:

  • a vizsgálandó tárgy lőfegyvernek, lőszernek, esetleg azok fődarabjának minősül-e,
  • a fenti tárgy működőképes, használható-e,
  • a kilőtt lövedék alkalmas-e élet kioltására,
  • a vizsgált lövedéket, töltényhüvelyt a kérdéses fegyverből lőtték-e ki,
  • a vizsgált sérülés fegyvertől származik-e, ha igen, milyen irányból és távolságból érkezett a lövés,
  • a lövedék kalibere, típusa, rendszere,
  • a különböző helyszíneken talált lövedékeket, töltényhüvelyeket ugyanabból a fegyverből lőtték-e ki.

A fegyverek és lőszerek szakértői vizsgálata elsősorban laboratóriumi munkát igényel, melynek során fegyvereket, lőszereket, azok alkatrészeit, valamint a kilőtt lövedéktől megsérült tárgyakat (ruházatok, testrészek), a kilőtt lövedékeket, az elsütött hüvelyeket, robbantószereket és pirotechnikai termékeket vizsgálnak a szakértők.

Az igazságügyi fegyverszakértőknek munkájuk végzése közben technikai eszközökre kell támaszkodniuk, mint például speciális optikai mikroszkópok vagy a lövedékek torkolati sebességét mérő készülék. Nagyban hozzájárulhat az azonosítás sikeréhez, ha a fegyverszakértő széles választékot átfogó, jelentős darabszámú fegyvergyűjteményt hívhat segítségül.

A fegyverszakértői munka azonban nem kizárólag laboratóriumi feladatokból áll, hiszen igazságügyi fegyverszakértő alkalmazását írja elő a lőterekről, a lőfegyverek, lőszerek hatósági tárolásáról, a fegyvertartáshoz szükséges elméleti és jártassági követelményekről szóló 49/2004. (VIII.31.) BM rendelet is.

A fenti rendelet előírásai szerint a lőtér biztonságos üzemeltetésének érdekében a lőtér veszélyességi területét igazságügyi fegyverszakértő szakvéleménye alapján a lőtérszabályzatban kell meghatározni. Az előzőekben leírt szakvéleményt pedig csatolni kell az üzemeltetési engedély iránti kérelemhez.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük