Közlekedési szakértő

Egyre gyorsuló életünk mindennapi részévé vált a közlekedés valamilyen formája. A növekvő forgalom, a részt vevők egyre bővülő száma magával hozta a közlekedési balesetek gyakoriságának növekedését is.

A balesetek megítélése, a vétkesség eldöntése gyakran bonyolult, különleges szakértelmet igénylő feladat. Mind gyakrabban veszik ezért igénybe mind a hatóságok, mind a bíróságok az igazságügyi közlekedési szakértők segítségét.

A közlekedési szakértőnek a közúti balesetre vonatkozó szakvéleményében állást kell foglalnia a baleset műszaki, forgalmi okairól és a baleset elkerülhetőségéről.

A szakvéleményben értékelnie kell

  • az időjárással, megvilágítással, láthatósággal, az út állapotával, a jármű és rakománya sajátosságával,
  • a sebességgel és annak megváltozásával, az ütközés helyével,
  • a jármű állapotával, esetleges műszaki hibájával,
  • a gépjárműnek a balesetből eredő rongálódásaival és azok keletkezésével,
  • valamint a jármű mozgásállapotával

kapcsolatos körülményeket.

A szakértőnek a balesetben érintett járművekről, azok részeiről fényképfelvételeket kell készítenie, melyeket a helyszínrajzzal, vagy helyszíni felvételekkel együtt szakvéleményéhez csatolnia kell.

A szakvéleményben utalni kell az esetleges utólagosan helyszíni vizsgálat tényére is.

Ha a szakértő vizsgálatának elvégzéséhez számítógépes programot is igénybe vesz, az általa készített szakvéleményben meg kell neveznie az adott szoftvert és a vizsgálathoz használt kiindulási adatokat.

Amennyiben az igazságügyi szakértő gépjármű értékének megállapítása tárgyában ad szakvéleményt, annak tartalmaznia kell a jármű gyártmányát, gyártási idejét, állapotát (javítások, futásteljesítmény, esetleges sérülések) is.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Közlekedési szakértő bejegyzéshez 1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük