Munkabiztonsági szakértő

A munkabiztonsági szakértők tevékenységük során a súlyos munkabaleset, valamint az olyan – munkaeszköz, illetve technológia által okozott – munkabaleset kivizsgálásában vesznek részt, amely egy időben kettőnél több személy azonos helyen történő sérülését vagy más egészségkárosodását okozta.

A munkabiztonsági szakértő

Munkabiztonsági szakértőként olyan személy járhat el, aki rendelkezik a munkavédelmi hatóság, valamint a területileg illetékes mérnöki kamara engedélyével. E feltételek elengedhetetlenek, mivel a munkavédelemről szóló 1993. évi CXIII. törvényben meghatározott jogkövetkezmények csak a fenti engedélyekkel rendelkező személy igénybevételéhez fűződnek.

Szakértői tevékenység folytatását a munkavédelmi hatóság, illetve a kamara annak engedélyezi, aki büntetlen előéletű, nem áll a munkabiztonsági szakértői tevékenység folytatását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt, továbbá rendelkezik a 354/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet által meghatározott szakmai képesítéssel, valamint megfelel az ott meghatározott egyéb feltételeknek.

Munkabiztonsági szakértői vizsgálat

A munkabalesetről adott szakvéleménynek tartalmaznia kell a baleset pontos, méretarányos helyszínrajzát, amelyen fel kell tüntetni a balesetben szerepet játszó gépek, berendezések, eszközök, személyek leírását, helyzetét.

A szakvéleményben értékelni kell, hogy

  • mennyiben tettek eleget a munkabiztonsággal kapcsolatos feladataiknak, a biztonsági rendelkezések megtartásáért felelős személyek és azok akik közrehatottak a munkabaleset bekövetkezésében
  • a munkáltató szervezeti felépítésével, üzemviteli gyakorlatával kapcsolatos hiányosság közrehatott-e a baleset bekövetkeztében.

A munkabiztonsági szakértő szakvéleményében ki kell térni a balesetet megelőzően tartott munkabiztonsági ellenőrzések, vizsgálatok időpontjaira, releváns megállapításaira és a munkavédelmi oktatásra vonatkozó adatokra.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük