A kriminalisztikai okmányszakértői tevékenység

Mind büntető ügyekben, mind polgári peres ügyekben bizonyítási eszközként egyre nagyobb számban szerepelnek okmányok, iratok. Az okmányszakértő feladata a különböző formában megjelenő okmányok, az azokon található írás, bélyegzőlenyomat, tudományos technikai módszerekkel történő vizsgálata.

Az okmányszakértő munkája az okmányok, valamint azok alkotó elemeinek vizsgálata. A vizsgálat kiterjedhet személyi okmány, igazolvány, szerződés, a papír alapú értékcikk s ezek alkotóelemei, mint például a papír, a nyomatok, a kitöltés anyagai, a bélyegzőlenyomatok, benyomatok, fényképek és a hitelesítés.

Az okmányok az alábbi elemekből állnak:

  • hordozóanyagok (papír, textil, bőr, stb.)
  • nyomatok és azok védelmi megoldásai (alap- és szövegnyomatok, grafikai elemek, nyomdafesték stb.)
  • kitöltő, érvényesítő, hitelesítő, elemek, anyagok (tinták, fényképrögzítők, bélyegzők stb.)
  • okmány összeállítás anyagai és védelmi megoldásai (fedelek, ragasztók, lapok rögzítése)
  • tartozékok

Az okmányok igazságügyi szakértői vizsgálata az azokban bekövetkezett változásoknak, az azokat okozó beavatkozásoknak és az eredeti, változtatás nélküli állapot szakértői feltárását és dokumentálását jelenti. A vizsgálat célja az érintett irat/okmány eredeti vagy hamis voltának, az esetleges változtatásoknak a megállapítása.

Az okmányszakértői eljárás elsősorban összehasonlító vizsgálati tevékenység, melynek során a szakértő összehasonlítja a kérdéses okmány különböző sajátosságait egy mintaokmánnyal.

Az okmányszakértő nem csak a bizonyításban, hanem gyakran a felderítésben is fontos szerepet vállalhat. Lényeges lehet ugyanis a hamisítási eljárások, a felhasznált anyagok és alkalmazott eszközök megállapítása.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük