Igazságügyi genetikai vizsgálat

Az igazságügyi genetikai vizsgálat a bűncselekmények helyszínén vagy a bűncselekményekkel kapcsolatba hozhatóan talált biológiai anyagmaradványok vizsgálatát jelenti, melynek eredményeit jogi eljárások során történő alkalmazzák.

Az igazságügyi genetika elsősorban az igazságügyi orvostannal áll kapcsolatban, célja a személy azonosságának származásának megállapítása. A genetikai vizsgálat eredményeképpen született szakértői vélemények mind a nyomozás, mind a bizonyítási eljárás során felhasználhatók.

A genetikai vizsgálat, melyet köznyelven gyakran „DNS-teszt”-ként emlegetnek összetett, térben és időben elkülönülő vizsgálati folyamatok összességét jelenti, mely tudományos szempontból nem tekinthető egyetlen vizsgálatnak. E megállapítás fokozottan érvényes a biológiai anyagmaradványok kriminalisztikai célú vizsgálataira, ahol a vizsgálati anyag gyakran kis mennyisége, minőségromlása, szennyezettsége, keveredése különleges rizikót jelent a vizsgálat eredményességére.

Igazságügyi genetikai vizsgálat elvégzése szükséges, ha a szakkérdés annak megállapítására irányul, hogy

  • a rendkívüli halál bekövetkeztében milyen genetikai tényezők játszottak szerepet,
  • a vizsgált biológiai nyom milyen fajhoz, egyedhez kötődik, illetve milyen genetikai tulajdonságokkal rendelkezik

Apaság, anyaság, rokonság szakkérdésében a sejtmagi, illetve mitokondriális genomban lokalizált egyszerű, összetett és komplex genetikai jellegek alapján adható szakvélemény. Amennyiben a vizsgálat tárgya bűncselekmény helyszínén, vagy az elkövetés nyomait hordozó tárgyon rögzített emberi DNS profil, a szakvéleménynek tartalmaznia kell

  • a vizsgált személy és a biológiai minták DNS profilját,
  • azt, hogy ezek eltérőek vagy sem, valamint
  • egyezés esetén annak valószínűségét, azaz a vizsgálat tárgyának bizonyító erejét.

 

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük