Igazságügyi szakértő nemperes eljárásban történő kirendelése

Amennyiben a kérelmező számára jelentős tény vagy egyéb körülmény megállapításához, megítéléséhez különleges szakértelem szükséges, a bíróságtól igazságügyi szakértő kirendelése kérhető.

Nem nyújtható be szakértő kirendelésére irányuló kérelem olyan kérdésben, amelyre a kérelmező által vagy ő ellen indított más bírósági eljárás, vagy a kérelmező ellen indított büntetőeljárás van folyamatban. A fentiek ellenére benyújtott kérelem alapján készült szakvélemény bírósági eljárásban nem használható fel.

A szakértő kirendelésére irányuló eljárás nemperes eljárás, így abban bizonyításnak, felfüggesztésnek és szünetelésnek nincs helye.

A bíróság szakértőként a szakértői névjegyzékben szereplő igazságügyi szakértőt, szakvélemény adására feljogosított gazdasági társaságot, szakértői intézményt, vagy külön jogszabályban meghatározott állami szervet, intézményt, szervezetet rendelhet ki szakértőként. Más szakértő csak a fentiek hiányában, kivételesen alkalmazható.

A kirendelésre kerülő szakértő személyéről – a kérelmező meghallgatása nélkül – a bíróság dönt.

Amennyiben a kérelem megfelel t az előírásoknak, a bíróság felszólítja a kérelmezőt, hogy a költségek fedezésére előreláthatóan szükséges, – a bíróság által meghatározott – összeget a bíróságnál előzetesen helyezze letétbe.

A szakvéleményhez szükséges vizsgálat tűrésére senki nem kötelezhető.

A szakértő a szakvéleményt a szakértőt kirendelő végzés kézhezvételétől számított 30 napon belül köteles előterjeszteni, mely határidő a szakértő kérelmére egy alkalommal, legfeljebb 30 nappal meghosszabbítható.

A bíróság a szakértő díját – a szakértő által benyújtott díjjegyzék alapul vételével – a szakvélemény beérkeztét követően, legkésőbb 15 napon belül végzéssel megállapítja.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük