A származás megállapítása

A származás megállapítására irányuló vércsoportvizsgálatokat csak olyan szakértő végezheti, aki rendelkezik a származásmegállapítási vizsgálatoknál szükséges elméleti szakismeretekkel és gyakorlattal.

A vércsoportvizsgálatok elvégzésére kijelölt intézetekben külön e célra szolgáló laboratóriumot kell berendezni, ahol rendelkezni kell a vércsoportrendszerek vizsgálatához szükséges felszereléssel, személyzettel, továbbá a kontrollvizsgálatok elvégzése érdekében különböző mintákkal.

Fontos, hogy csecsemőknél a származás megállapítására irányuló vércsoportvizsgálatot megbízható eredményességgel csak a gyermek 1 éves életkora után lehet elvégezni.

Az ellenőrző vizsgálatok elvégzését és ezek eredményeit külön vizsgálati jegyzőkönyvben kell feltüntetni. Fontos, hogy az ellenőrző vizsgálatokat ugyanazzal a módszerrel és azonos feltételek mellett kell elvégezni, mint a fő vizsgálatokat.

A vizsgálatot lefolytató szakértőnek a vizsgálatok megkezdése előtt meg kell győződnie arról, hogy az előkészületek maradéktalanul megtörténtek-e.

Minden egyes vércsoportjelleg megállapításához két vizsgálatot kell végezni, melyek eredményének egyeznie kell. A két vizsgálat lehetőleg különböző tesztreagensekkel és módszerrel végzendő.

A származás-megállapítási ügyekben az összes érdekelt személy vizsgálatát lehetőséghez képest ugyanazon a napon és ugyanazon tesztszérumokkal ajánlatos végezni.

A kétes eredmények tisztázása céljából végzett ismételt vizsgálatnál lehetőleg más gyártási számú tesztszérumok, ill. más technika használandó.

A származásmegállapítási perekben a vércsoportvizsgálatokat végző szakértőnek a vércsoportrendszerek vizsgálatát addig kell folytatnia, míg apaságkizárást nem ér el.

A szakértő az elkészített írásos szakvéleményében a vércsoportvizsgálatok útján nyert, objektív megállapításokat közöl a bírósággal. A szakvéleményben csak olyan örökléses jellegek vizsgálatának eredményei értékelhetők, amelyeknek vizsgálata megbízható és öröklésmenete kellően bizonyított.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük