Az egészségügyi területen működő igazságügyi szakértői testület

Az orvosi és pszichológiai szakértői testület feladata, hogy bíróság és más hatóság megkeresésére vagy megbízás alapján a szakterületébe tartozó szakkérdésekben szakvéleményt adjon. A szakértői testület az orvosi, továbbá egyes pszichológiai és biológiai szakterületeknek megfelelő szakkérdésekben jár el.

A szakértői testület szervezete

A szakértői testület Egészségügyi Tudományos Tanács szerveként működik, tagjait az igazságügyminiszter az egészségügyi miniszterrel egyetértésben ötévi időtartamra nevezi ki. A testület létszáma legfeljebb negyven fő lehet.

A szakértői testület tagjának megbízatása megszűnik, ha

  • a megbízatás időtartama lejár,
  • a megbízatását visszavonják,
  • tagságáról lemond,
  • meghalt.

A szakértői testület titkára

  • ellátja a szakértői testület ügyviteli feladatait,
  • kapcsolatot tart a külső szakértőkkel, a szakértői testület tagjaival és a megkereső szervekkel,
  • nyilvántartja, elszámolja a díjakat és az elnök döntése alapján gondoskodik a szakértőket megillető díj kifizetéséről.

A szakértői testület működése

A szakértői testület a tagok által megállapított ügyrend szerint működik, melyet az igazságügyminiszternek jóvá kell hogy hagyjnia. A szakértői testület tagjainak névsorát, az ügyrendet és az éves beszámolót az Igazságügyi Közlönyben közzé kell tenni.

A szakértői testület eljárása

A szakértői testület nevében a szakértői véleményt az elnök által kijelölt három vagy öt tagból álló eseti bizottság adja. Az eseti bizottság legalább egy tagjának igazságügyi orvostan szakvizsgával kell rendelkeznie. A szakértői testület a feltett kérdések és a benyújtott iratok alapján kialakítja szakértői véleményét. Az eseti bizottság zárt ülésen alakítja ki szakértői véleményét, melyet egyszerű szótöbbséggel hoz meg. Az eseti bizottság a szakvéleményt a saját szakmai felelőssége mellett, a szakértői testület nevében adja.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Az egészségügyi területen működő igazságügyi szakértői testület bejegyzéshez 5 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük