Igazságügyi szakértők vizsgálják a gázórákat

Többszázezer forintos kötbéreket számláz ki a Tigáz gázóra-mágnesezés miatt akár ártatlan fogyasztókra is. A kötbér fizetésére kötelezett ügyfelek jelentős része jogtalannak tartja több mint félmillió forintos szolgáltatói követelést.

A gázóra-mágnesezés egyik legfőbb jele a karcolás az óra külső burkolatán. Gyanú esetén a szolgáltató szakemberei az órát leszerelik, dobozba teszik és elszállítják. A leszerelt órát néhány hét múlva egy igazságügyi szakértői vizsgálat keretében megvizsgálják és ott megállapítják, ha lopás történt. A vizsgálatot követően pár nap múlva a fogyasztóhoz érkezik az 540 ezres kötbért és a 30 ezer forintos szerelési és vizsgálati díjat követelő levél.

Egy, az órák vizsgálatában is részt vállaló igazságügyi szakértő azt állítja: ártatlan embereket nem büntetnek meg, kizárólag a valóban manipulált mérők esetében kerül sor a kötbér kiszabására.

A szolgáltató véleménye szerint a szabálytalanságoknak egyértelmű jelei vannak, ha ugyanis egy gázmérőt mágneseznek, akkor azon külsérelmi nyomok keletkeznek, a gázmérő anyagában történik változás és a gázmérő belsejében is olyan egyértelmű elváltozásokat lehet találni, ami egyértelművé teszi a szabálytalan vételezést”.

A fogyasztóvédők szerint azonban a külsérelmi nyomok még nem bizonyítják egyértelműen és elegendően azt, hogy valaki valóban lopta a gázt, azaz ténylegesen megvalósult a szabálytalan vételezés.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Igazságügyi szakértők vizsgálják a gázórákat bejegyzéshez 12 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük