Igazságügyi szakértők a sukorói telekcsere ügyében

Szóhoz jutottak a kirendelt igazságügyi szakértők is a sukorói telekcsere ügyében zajló bírósági tárgyaláson. A polgári peres eljárás a tervezett King’s City kaszinó- és turisztikai beruházáshoz kötődő sukorói telekcsere érvénytelenségének megállapítására és a szerződést megelőző állapot visszaállítása érdekében került megindításra.

Az egész napos tárgyaláson hét szakértő került meghallgatásra Székesfehérváron a Fejér Megyei Bíróságon. Elsőként azon két szakértő tanúként történő meghallgatására került sor, akik a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) megbízásából az állam tulajdonában levő, együttesen 70 hektáros sukorói ingatlanok és a Joav Blum által birtokolt albertirsai és pilisi, összesen 183 hektárnyi földterület értékbecslését végezték.

Az a szakértő, aki az albertirsai, valamint a magyar állam tulajdonában levő sukorói csereingatlanok értékbecslését végezte, élt a tanúvallomás megtagadásának lehetőségével, mivel szakértői véleménye miatt ügyészségi eljárás folyik ellene. A tanúvallomás megtagadását a felperes MNV Zrt. jogi képviselője kifogásolta, ezért a bíróság bekéri az ügyészségtől a szakértőre vonatkozó iratokat, melyek alapján a későbbiekben dönt a tanúvallomás megtagadásának indokoltságáról.

Ugyancsak meghallgatásra került az a szakértő, aki az akkori pénzügyminiszter utasítására az előző szakértők által készített szakértői véleményeket megvizsgálta. Az ő tanúvallomásából kiderült, hogy vizsgálata kizárólag az értékbecslés módszertanával, számítási elveivel foglalkozott, nem a szakértői vélemény okszerűségével, helytállóságával. Az ügyészség felkérésére értékbecslést készítő szakértők is Tanúvallomást tettek.

Valamennyi meghallgatott szakértő mindannyian fenntartotta a telkek értékére vonatkozó korábbiakban tett megállapításait. Az igazságügyi szakértők nem sokat pihenhetnek, hiszen a per várhatóan még november végén bizonyítási eljárással folytatódik.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük