Igazságügyi pszichológus szakértő a büntető eljárásban

Az igazságügyi pszichológus-szakértő tevékenysége a különböző eljárások során meglehetősen különböző lehet. A következőkben a büntető eljárások során végzett pszichológus szakértői tevékenységet mutatjuk be.

Az igazságügyi pszichológus-szakértő tevékenységét a kirendelés vagy a megbízás elfogadása után kezdi meg. A büntető eljárások során a pszichológus szakértő igénybevételére igen gyakran pszichiáter szakértővel együtt kerül sor. Az igazságügyi pszichológus szakértő a megbízatása történhet az ügy nyomozati vagy akár a tárgyalási szakaszában is.

A leggyakrabban feltett kérdés a bűncselekmény megvalósulásának pszichológiai valószínűsítése, azaz meghallgatott tanúk elbeszéléseinek élmény- és valóságszerűsége.

Talán a legfontosabb mozzanat az igazságügyi pszichológus szakértő munkája során a sértett-tanú vizsgálata, azonban az a legkedvezőbb helyzet, ha a sértett-tanú, valamint a gyanúsított vizsgálatára szóló megbízást is ugyanaz a szakértő kapja.

Az élményszerűség és a valószerűség értékelése során a pszichológus szakértő elsősorban az élménybeszámolóra és az élményt követő lelkiállapot feltárására támaszkodhat.

A pszichológus szakértő köteles munkája során, valamint szakvéleménye kialakításakor korszerű pszichológiai módszerek alkalmazására. A viselkedés megfigyelése, a kikérdezés nélkülözhetetlen része a szakértői vizsgálatnak. Az igazságügyi pszichológiai szakértésben ez tematikus kikérdezés formájában történik.

Megjegyezzük azonban, hogy a viselkedés megfigyelését és a kikérdezést önálló technikaként illetve kizárólagos módon történő alkalmazása a szakértői gyakorlatban általában nem fogadható el.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

1 Responses to Igazságügyi pszichológus szakértő a büntető eljárásban

  1. Vincky szerint:

    Tisztelt Cím,Érdeklődöm az IÜ árszakértői terület iránt, vinsozt nem tudom, hogy milyen előfeltételei vannak a kamarai felvételnek, és ilyen végzettség- cím megszerzésének.Segítő válaszát köszönöm előre is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük