Kötelező kamarai regisztráció

Az Országgyűlés által 2011. novemberében elfogadott jogszabály kötelező jelleggel írja elő a kamarai regisztrációt. A törvénymódosítás szerint a gazdálkodó szervezetek kötelesek a kamarai nyilvántartásba vételüket kezdeményezni, továbbá a kamarai közfeladatok ellátásához évente 5 000 forint kamarai hozzájárulást fizetni.

A hozzájárulás összegét önkéntes kamarai tagok esetén levonják a tagdíjból. A fenti hozzájárulás fejében a kamara köteles a regisztráltak részére a törvényben meghatározott szolgáltatásokat (tanácsadás gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben; üzleti partnerkeresés és pályázatfigyelés) térítésmentesen nyújtani.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény 2012. január 1-jével kötelezővé teszi a gazdálkodó szervek kamarai nyilvántartását. A törvény 8/A. §-a értelmében – a mezőgazdasági és erdőgazdálkodási tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetek kivételével – a cégbejegyzésre kötelezett gazdálkodó szervezet a cégjegyzékbe való bejegyzését, az egyéni vállalkozó a nyilvántartásba vételét követő öt munkanapon belül köteles a székhelye szerint illetékes területi gazdasági kamaránál a kamarai nyilvántartásba való bejegyzést kérni. A már működő gazdálkodó szervezetek 2012. január 1-jétől számított 60 napon belül kötelesek a nyilvántartásba vételüket kezdeményezni. Gazdálkodó szervezetnek minősül a gazdasági társaság, az egyéni cég, az egyes jogi személyek vállalata és az egyéni vállalkozó is. A fentiek alapján azok az igazságügyi szakértők, akik egyéni vállalkozóként végzik a tevékenységüket, továbbá azok a gazdasági társaságok, amelyek igazságügyi szakértői tevékenységet végeznek, kötelesek a gazdasági kamarába regisztrálni. A regisztráció nem jelent automatikusan kamarai tagságot is, a regisztrált vállalkozások nyilvántartásba vételükkel nem válnak kamarai taggá.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Kötelező kamarai regisztráció bejegyzéshez 1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük