Igazságügyi szakértők büntető eljárásokban

Mind gyakrabban hallunk arról, hogy valamely, nyomozás vagy büntető eljárás során a hatóságok, eljáró bíróságok igazságügyi szakértőt vesznek igénybe a tényállás tisztázásához, az igazság kiderítésére.

A héten például igazságügyi hemogenetikus szakértő meghallgatásával folytatódott a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőpere a Budapest Környéki Törvényszéken.

A biológiai anyagok és anyagmaradványok azonosságával és azonosításával foglalkozó szakértő véleménye szerint két tetthelyen talált DNS-minták megegyezést mutattak az elsőrendű vádlott és a másodrendű vádlott DNS-mintáival, egy harmadik tetthelyről származó bűnjelen kimutatott genetikai profil pedig szintén az elsőrendű vádlottéval mutatott megegyezést.

Az ügyben eljáró bírói tanács elnöke elmondta, hogy a szakértői vizsgálat tárgya a két vádlott DNS-mintájának az egyik helyszínen, egy töltény hüvelyén talált, a másik két helyszínen pedig a Molotov-koktélos palackokon lévő DNS-minta összevetése volt.

A szakértő közlése szerint a megtalált genetikai profilok az első- és másodrendű vádlottéval mutattak teljes mértékű egyezést.

Ugyancsak jelentős szerephez jutottak az igazságügyi szakértők a pécsi gyilkosság gyanúsítottjának azonosításában. Mivel az ügyben további fejlemények várhatók, a részletes ismertetést egy későbbi bejegyzésünkben közöljük.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Igazságügyi szakértők büntető eljárásokban bejegyzéshez 1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük