Igazságügyi szakértők büntető eljárásokban

Mind gyakrabban hallunk arról, hogy valamely, nyomozás vagy büntető eljárás során a hatóságok, eljáró bíróságok igazságügyi szakértőt vesznek igénybe a tényállás tisztázásához, az igazság kiderítésére.

A héten például igazságügyi hemogenetikus szakértő meghallgatásával folytatódott a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőpere a Budapest Környéki Törvényszéken.

A biológiai anyagok és anyagmaradványok azonosságával és azonosításával foglalkozó szakértő véleménye szerint két tetthelyen talált DNS-minták megegyezést mutattak az elsőrendű vádlott és a másodrendű vádlott DNS-mintáival, egy harmadik tetthelyről származó bűnjelen kimutatott genetikai profil pedig szintén az elsőrendű vádlottéval mutatott megegyezést.

Az ügyben eljáró bírói tanács elnöke elmondta, hogy a szakértői vizsgálat tárgya a két vádlott DNS-mintájának az egyik helyszínen, egy töltény hüvelyén talált, a másik két helyszínen pedig a Molotov-koktélos palackokon lévő DNS-minta összevetése volt.

A szakértő közlése szerint a megtalált genetikai profilok az első- és másodrendű vádlottéval mutattak teljes mértékű egyezést.

Ugyancsak jelentős szerephez jutottak az igazságügyi szakértők a pécsi gyilkosság gyanúsítottjának azonosításában. Mivel az ügyben további fejlemények várhatók, a részletes ismertetést egy későbbi bejegyzésünkben közöljük.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

1 Responses to Igazságügyi szakértők büntető eljárásokban

 1. szép katalin szerint:

  SOS kérem segítséguket , egy holnapi koponya vizsgálathoz.
  Apám a kórházban halt meg, rejtélyes körulmények közt , nem a betegségében.
  Koponya , és orrsérülés látható, amit az orvosok , nem mondtak , meg , akkor szembesültunk a látvánnyal , melyet arhíváltunk , mikor a Prosekturán láttuk.
  Nem engedtük boncolni , és a mai napig a prosekturán van.
  Pénteken lesz a temetés , ezt a vizsgálatot , ez ideig el kellene végezni, kérem a segítségüket!
  Az eset a Markusovszky Kórházban történt.
  Fóorvos a Pulmonologián:

  Szima Barna

  Koszonom

  Elérhetóségeim , 0036 30 393-4530
  illetve, Szép Csaba 30 393-4530

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük