Büntetőper a kolontári tragédia miatt

Megkezdődik Veszprémben a két évvel ezelőtt, 2010. október 4-én történt katasztrófa ügyében a  büntetőper. A Veszprém Megyei Főügyészség halált előidéző gondatlan közveszélyokozás, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó közveszélyokozás, gondatlanságból elkövetett környezetkárosítás és természetkárosítás, továbbá hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt emelt vádat 15 ember ellen. A várakozások szerint a per legalább egy évig eltart.

A vádat képviselő főügyészség 91 oldalas vádiratában az összes vádlottra végrehajtandó szabadságvesztést kért. Minden vádlott a katasztrófa idején az ajkai timföldgyár vezetője vagy alkalmazottja volt. A vádirat szerint a Mal Zrt. érintett munkavállalói üzemeltetési, ellenőrzési és intézkedési mulasztásokat követtek el, így felelősek a tíz halálos áldozatot követelő tragédia előidézéséért és annak következményeiért.

A már zajló eljárásokban eddig született szakértői vélemények megállapítják, hogy a tragédiát úgynevezett talajtörés okozta, mely jelenséget a szakértők egy része természeti, más része ipari katasztrófaként értelmezi. Egyes szakértői vélemények kizárólag a létesítményt üzemeltető Mal Zrt.-t és annak vezetőit teszik felelőssé a történtekért, mások szerint pedig az iszaptározó gátszakadásáért nem az üzemeltetés a felelős, a tragédiához a létesítmény helyének szakszerűtlen kiválasztása, valamint a tervezés, a kivitelezés és a hatósági ellenőrzés súlyos hiányosságai vezettek.

Ugyan a személyi felelősséget boncolgató büntetőper csak most indul, a tragédiával összefüggésben már javában zajlanak a különböző kártérítési, közigazgatási és személyiségi jogi perek, melyekben szintén jelentős szerep hárul az egyes szakértőkre.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

1 Responses to Büntetőper a kolontári tragédia miatt

  1. Visszajelzés: Kártérítési perek a vörösiszap miatt | Kártérítés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük