Szakértők a romagyilkosságok büntetőperében

A romagyilkosságok ügyében eljáró bíróság a támadók által használt Molotov-koktélokkal kapcsolatban kérdezte a vegyész szakértőket.

Igazságügyi vegyész szakértők meghallgatásával folytatódott a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőpere a héten a Budapest Környéki Törvényszéken.

A bíróság a támadók által használt Molotov-koktélokkal kapcsolatban tett fel kérdéseket, elsősorban az egyes támadások helyszínein talált üvegekben, üvegcserepeken és rongyokon fellelhető anyagmaradványokról.

A perben megkérdezett egyik szakértő elmondta, a piricsei támadás helyszínén talált üvegben motorbenzin, petróleum és kerozin keveréke volt. A bíróság ismertette az elsőrendű vádlott korábbi nyilatkozatát, mely szerint hígítót vagy lakkbenzint, míg a másodrendű vádlott szerint benzint töltöttek az üvegbe.

A szakértő véleményében kifejtette, hogy a tarnabodi támadás helyszínén talált üvegben benzin és gázolaj keverékét mutatták ki.

A bíróság közölte, hogy az elsőrendű vádlott korábban úgy nyilatkozott, hogy lakkbenzint és gázolajat használt a harmadrendű vádlott a Molotov-koktél elkészítéséhez.

A nagycsécsi támadáskor használt Molotov-koktél benzin, petróleum és gázolaj elegye volt a szakértői állásfoglalás szerint.

A per pénteken igazságügyi fizikus szakértő meghallgatásával folytatódott, akit a nyomozás során lefoglalt tárgyakon fellelhető lőfegyver elsütésére utaló nyomokról kérdezte a bíróság.

A szakértő kifejtette, hogy a vádlottaktól lefoglalt ruhákon talált anyagmaradványok alapján megállapítható, hogy akik ezeket a ruhákat viselték, nagyon valószínű, hogy ők maguk adtak le több lövést, de az sem kizárt, hogy a torkolattűz közelében lehetett az az ember, akinek a ruháján lövés leadására utaló anyagmaradványokat talált.

A szakértő megjegyezte ugyanakkor, hogy anyagmaradványok kerülhetnek a ruhákra azáltal is, ha a lövéstől szennyezett fegyvereket ezekbe becsomagolják.

Ügyvédi kérdésre válaszolva azt is közölte, hogy az nem megállapítható, hogy mikor kerülhettek a ruhákra a lövésre utaló anyagmaradványok.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük