Szakértői szerv a lánctartozások ellen

Az országgyűlés március végén elfogadta a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) felállításáról szóló törvénymódosítást. A TSZSZ az építőipari vállalkozások között jellemző lánctartozások elleni hatékonyabb és gyorsabb fellépést szolgáló szakértői szervezet lesz.

 

Az új szervezet a szándékok szerint felgyorsíthatja a szerződésből eredő teljesítések után járó ellenszolgáltatás polgári jogi eszközökkel történő kikényszerítését azzal, hogy az érintettek megbízása lapján olyan, a vitatott tervezési, kivitelezési vagy építési feladatokról szóló szakvéleményeket készít, melyek a bírósági eljárásban felhasználhatók lesznek. A tervezési, építési, kivitelezési szerződések teljesítéséből eredő, a törvényben meghatározott kérdésekben a TSZSZ a megrendelő, a kivitelező, vagy az alvállalkozó megbízására ad szakértői véleményt akkor, ha a teljesítésigazolás kiadására nem került sor, kiadása vitás vagy kiadták, de annak alapján a kifizetés nem történt meg.

A TSZSZ eljárása a Magyarországon megvalósuló építési beruházásokra terjed ki. A szakértői véleményt a fentiekben felsoroltak jogszabályban meghatározott díjazás ellenében kérhetik.

A szakértői vélemény elkészítéséhez szükséges vizsgálatot a kivitelezés helyszínén végzi el a TSZSZ.

A tényállás továbbra is a bíróságon kerül megállapításra, azonban a TSZSZ szakvéleményére alapíthatja a bíróság az ítéletét.

A várakozások szerint a TSZSZ által készített szakértői vélemények nem csak felgyorsítják a peres eljárásokat, hanem azok számát is csökkenthetik.

A TSZSZ a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működik, vezetőjét és tagjait az igazságügyi szakértők közül az építésügyért felelős miniszter az igazságügyért felelős miniszter egyetértésével nevezi ki. A TSZSZ munkájában csak igazságügyi szakértők működhetnek közre. A tagok kiválasztása során a felelős miniszternek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara és építőipari szakmai szervezetek véleményét is ki kell kérnie.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük