Alakul az építőipari lánctartozás elleni szerv

Ahogyan azt már a korábbiakban is írtuk jogszabály rendelkezik a Teljesítésigazolási Szakértői Szervezet (TSZSZ) felállításáról, melynek célja a teljesítés igazolások kiadásának megtagadásával, a teljesítési garancia összegek lehívásával, valamint a birtokvédelemmel összefüggő problémák megoldása.

 

Szakértők szerint jelentősen lerövidítheti a lánctartozás időtartamát és csökkentheti annak összegét, ám teljesen nem szünteti meg a problémát a hatályba lépett törvény, mely a korábbi tartozásokat továbbra sem rendezi. Óvatos becslések szerint az elsősorban kis- és mikro-alvállalkozókat sújtó, kifizetetlen vagy késve fizetett számlákból eredő lánctartozás mintegy 400 milliárd forintot tesz ki.

A lánctartozások elleni szerv létrehozásával kapcsolatban kiírt tenderre a vártnál több pályázat érkezett. A legfeljebb 200 szakértői helyre összesen mintegy 220-an jelentkeztek, a beérkezett pályázatok feldolgozása még nem ért véget, a bíráló bizottság véleményezését követően július 15-ig születik döntés. Annyi azonban már most bizonyosan tudható, hogy mintegy 40 jelentkezésnél találtak formai vagy tartalmi hiányosságot.

Még nem tudható, hogy pontosan mikor állhat fel a TSzSz és a szakértői szerv működésére vonatkozó kormányrendelet sem nyilvános még.

Mint korábban írtuk, az intézményhez az építési lánc bármelyik szereplője fordulhat majd, és a TSZSZ döntése alapján, ha a helyszíni szemle igazolja a kivitelezőt, ki kell adnia a megbízónak a teljesítésigazolást, az építési vállalkozó pedig kiállíthatja a számláját. Csak a szervezet hozzájárulásával lehet a későbbiekben leemelni a kivitelező számlájáról a teljesítési garanciát is és a bizottság szakértőit a beruházó köteles lesz beengedni az ingatlanba, hogy felmérjék a teljesítést és a minőséget.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük