Marad előzetesben a lövöldöző

A Fővárosi Törvényszék tájékoztatása szerint három hónappal meghosszabbította a lőfegyverrel visszaélés miatt meggyanúsított S. Ábel előzetes letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróság. Az ügyészség indítványozta, hogy a gyorsétteremben lövöldözőt továbbra is tartsák elmeorvosi megfigyelés alatt, vizsgálják elmeállapotát. A bíróság az indítványt elutasította, mert ehhez szükséges lett volna az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyintézet (IMEI) támogató véleménye, azonban az intézet ilyen tartalmú véleményt nem terjesztett elő.

A bíróság úgy látja, fennáll a szökés, elrejtőzés vagy a bizonyítás megnehezítésének veszélye. Nem zárható ki továbbá annak a lehetősége sem hogy a gyanúsított újabb bűncselekményt követne el, hiszen az idei nem az első eset, ami miatt összetűzésbe került a törvénnyel.

A végzés nem jogerős.

S. Ábelt a Fővárosi Törvényszék emberölés előkészülete és más bűncselekmények miatt ítélte első fokon, nem jogerősen két és fél évre, miután felmerült a gyanú, hogy végezni akar több társával is. Az eljáró bíróság elmeorvosi szakvélemény alapján tavasszal kimondta: a vádlott beszámítási képessége enyhe fokban korlátozott. A mindent tagadó terhelt összesen több mint másfél évet töltött előzetes letartóztatásban, illetve az igazságügyi elmemegfigyelő intézetben.

Az idén augusztusi gyorséttermi lövöldözése utáni napon, pszichiáterénél kapták el a rendőrök. A jogi képviselője elmondása szerint személyes találkozójuk során nem voltak tapasztalhatók elmezavarra utaló jelek. Szakértő kirendelésére azonban még sor kerülhet az eljárás a későbbi szakaszában is.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük