Fél éve működik a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv

Évente több száz milliárdos veszteséget okoz, hogy a beruházók nem, vagy csak jelentős késedelemmel fizetik ki az elvégzett munkáért járó díjakat. A lánctartozások felszámolására jött létre tavaly nyáron a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSzSz).

 

A TSzSz 2013. augusztus 12-én megkezdte a működését. A szervezet nem rendelkezik nyomozóhatósági, tanúmeghallgatási jogkörökkel és jogi kérdésekben sem foglalhat állást, azonban mind gyakrabban előfordul, hogy már a szervezet megemlítése is elég ahhoz, hogy az építőipari beruházók tárgyalást kezdjenek az elmaradt kifizetésekről. A 155 szakértővel működő szerv által eddig elindított több mint ötven eljárás csaknem ötöde zárult egyezséggel. Az ügyekben érintett tartozások összegének többsége háromszázezer és harmincmillió forint közötti.

A TSzSz független szervezetként, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) mellett – a területi és kereskedelmi kamarák bevonásával – működik, finanszírozásáról a költségvetési törvény gondoskodik. A szervezet Magyarországon történő építési beruházásokat vizsgálhatja, melynek eredményeképpen az építészeti-műszaki tervezési, építési, kivitelezési teljesítéséből eredő kérdésekben a megrendelő, a tervező, a kivitelező vagy az alvállalkozó megbízására szakértői véleményt ad a teljesítésigazolás kiadásával kapcsolatos vitás ügyekben. De a felek kikérhetik véleményét a szerződést biztosító mellékkötelezettségek (például bankgarancia) érvényesíthetőségéhez is. A szervezet által kibocsátott szakvéleményekkel gyorsíthatók a peres eljárások is.

Az eljárás pénzbe kerül, a díja a vitatott összeg nettó értékének egy százaléka, de legkevesebb hatvanezer forint. Az összeg nem haladhatja meg a 450 ezer forintot. A TSzSz harminc napon belül elkészíti szakvéleményét, bonyolultabb ügyek esetében ez az időtartam meghosszabbítható egyszer harminc nappal.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük