Perújítási nyomozás Geréb Ágnes ügyében

A Fővárosi Ítélőtábla perújítási nyomozást rendelt el az otthon szülés hazai propagálójaként ismert Geréb Ágnesnek abban az ügyében, amelyben két éve jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítéltek.

Geréb Ágnes egyik jogi képviselőjének elmondása szerint a táblabíróság az iratokat megküldte a Fővárosi Főügyészségnek és 60 napban szabta meg a perújítási nyomozás határidejét. Fontos része a perújítási nyomozás elrendelésének, hogy a táblabíróság arról is rendelkezett, hogy szükséges egy új igazságügyi orvos szakértői vélemény beszerzése, amely feloldja az ügyben korábban született, felelősséget megállapító és az ezzel ellentétes megállapítást tartalmazó – a perújítási kérelem alapjául szolgáló – szakvélemény közötti ellentmondást.

A most becsatolt új szakértői vélemény szerint Geréb Ágnes nem követett el semmilyen foglalkozási szabályszegést.

Geréb Ágnest 2012 februárjában négy otthonszüléses ügy miatt egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték. Ezenfelül tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától.

Geréb Ágnes első fokon folyamatban lévő büntetőügyét 2012 decemberében kezdte tárgyalni a II. és III. kerületi bíróság, ebben felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással, kuruzslással és háromrendbeli, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolják. Utóbbival azért, mert a vád szerint három otthon szülés levezetését az előre látható kockázatok ellenére vállalta, és a felmerülő komplikációk ellenére is kitartott az otthonszülés mellett.

A Fővárosi Ítélőtábla Geréb Ágnes házi őrizetét idén februárban szüntette meg, jelenleg lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük